Soorten en maten

Bestelauto’s zijn er in vele soorten en maten. Ze worden steeds luxer en een groeiend aantal particulieren rijdt tegenwoordig privé in een moderne bestelauto. 

In tegenstelling tot bij personenauto’s wordt de premie van de WA verzekering bij bestelauto’s niet bepaald door het ledig gewicht van het voertuig. Maar geldt het zogenaamde treingewicht als uitgangspunt. Het treingewicht is het totaal van het ledig gewicht en het laadvermogen van de wagen. Een bestelauto heeft een maximaal treingewicht van 3500 kg. Indien het treingewicht groter is, is er sprake van een vrachtauto.

Is het ledig gewicht van jouw bestelauto niet zwaarder zijn dan 1500 kg? Dan kun je bij een aantal verzekeringsmaatschappijen als particulier ook een normale personenautoverzekering afsluiten voor jouw bestelauto.

WA of All Risk?

Geel of grijs kenteken
Bij het vaststellen van de premie van jouw bestelautoverzekering is het van belang of je de bestelauto vooral voor zakelijke – of particuliere doeleinden gebruikt. Daarnaast is van belang of de auto op jouw naam, of op naam van een bedrijf wordt gezet. Geel of grijs.

De begrippen geel of grijs kenteken zijn vooral van belang voor de belasting. Vanaf 2005 kunnen particulieren geen aanspraak meer maken op de voordelen van een grijs kenteken, zoals lage wegenbelasting, teruggave van de BPM en verrekening van de BTW.

WA, WA Plus of All Risk autoverzekering?
In Nederland is elke eigenaar van een bestelauto verplicht om tenminste een WA bestelautoverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je je tegen de schade die je door jouw schuld aan anderen toebrengt. Je kunt de WA verzekering van jouw bestelauto uitbreiden met verschillende dekking, zoals schade door noodweer en vandalisme of zelfs schade door eigen schuld.

Schade aan anderen door jou WA WA Plus All Risk
Schade aan andere voertuigen
Schade aan bezittingen
Schade aan personen
Schade aan jouw auto van buitenaf
Diefstal
Ruitbreuk
Botsingen met dieren
Brand & explosie
Extreem weer (storm en hagel)
Schade aan jouw auto door jezelf
Aanrijding
Overige schade door jezelf

Aanvullend

Aanvullende autoverzekeringen
Bij ons kun je er verder voor kiezen om jouw autoverzekering uit te breiden met specifieke, aanvullende verzekeringen voor persoonlijke schade van de bestuurder en inzittenden, juridische ondersteuning en pech onderweg.

Rechtsbijstandverzekering

Bij een schade in het verkeer is niet altijd duidelijk wie de schuldige is en wie aansprakelijk kan worden gesteld. Heb je schade buiten jouw schuld om? Dan moet je deze zelf verhalen op de partij die volgens jou aansprakelijk is. Een basis autoverzekering (WA, WA Plus of WA Casco) biedt hiervoor geen dekking. Met een aanvullende rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp om schade aan jouw auto of letselschade te verhalen op de tegenpartij.

Ongevallen inzittenden

Bij een ongeval kunnen de bestuurder en passagiers van jouw auto gewond raken en zelfs blijvend letsel oplopen. Deze aanvullende verzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden. Zelfs als de bestuurder verantwoordelijk is.

Schadeverzekering inzittenden

Met een schadeverzekering inzittenden zijn de bestuurder en passagiers van jouw auto goed verzekerd voor zowel letselschade als schade aan hun bagage en kleding. Deze aanvullende verzekering keert na een ongeval een bedrag uit dat gelijk is aan de werkelijk geleden schade, ongeacht wie verantwoordelijk is. Ook passagiers kunnen aanspraak maken op de werkelijk geleden schade.

Pechhulpverzekering

Hoe goed je jouw auto ook onderhoudt, het kan altijd gebeuren dat je pech krijgt. Met de aanvullende pechhulpverzekering kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Je kunt kiezen voor pechhulp in Nederland, maar ook voor pechhulp in heel Europa.

 

Wat te doen bij schade?

Schade kun je bij Wittebrug Verzekeringen direct online melden. Maar je mag ons natuurlijk ook gewoon bellen. Bij een ongeval adviseren wij je om in elk geval:

  • foto’s te maken van de aanrijding
  • de kentekens van de betrokken voertuigen te noteren
  • de adresgegevens van de tegenpartij te noteren
  • samen een Europees schadeformulier in te vullen

Europees schadeformulier
Als je jouw autoverzekering hebt afgesloten, ontvang je een Europees schadeformulier. Het is verstandig om dit formulier bij je te hebben als je bij een ongeluk betrokken raakt. Verzekeraars gebruiken het formulier namelijk bij de afwikkeling van de schade.

Schadevrije jaren
In elk volledige jaar dat je verzekerd bent en geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe meer korting krijg je op de premie van jouw autoverzekering. Die schadevrije jaren kun je ook weer verliezen, bijvoorbeeld als je zelf schade veroorzaakt. Elke zogenaamde schuldschade kost je 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je na een claim altijd terug naar 10 jaar schadevrij.

Meer informatie over de wijze waarop wij je van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kun je lezen in onze dienstverleningsdocumenten.